Infoblad juli 2018

Gårdsdag – Grillning & städning

Vi hälsar alla medlemmar välkomna till vår gårdsdag lördag 25 augusti 2018 mellan klockan 11.00 och 14.00. Föreningen bjuder enklare grillat & ett glas öl/vin till vuxna samt korv + läsk till barn efter vår gemensamma arbetsinsats på gård & takterrasser, i källare & plantering; åtgärder som vi annars skulle behöva betala vår förvaltare SBC extra för. Alla medlemmar får istället tillfälle att träffa sina grannar.

Vi hjälps åt att städa och sköta enklare saker i fastigheten för att vi alla ska trivas och bidra till att behålla våra låga avgifter. En container är beställd från fredag kväll 24 augusti till måndag morgon 27 augusti 2018. Du får gärna komma med förslag på vad vi tillsammans bör rensa/städa eller behöver köpa in.
E-posta styrelsen@erikshus.se eller lägg i styrelsens brevlåda på entréplan i trappa 10 B.

Rensning förvaringslådan på gården – Plats för det hela och användbara!

Vi kommer göra en rensning i förvaringslådan för att se till så vi har kvar hela och användbara leksaker. Därför kommer trasiga och slitna leksaker att slängas under gårds- och städdagen. Har du något i förvaringslådan som är sönder/slitet men ska behållas så markera tydligt upp med ”behålls” eller ännu bättre ta hem. I slutet av lördagen 25 augusti kommer alla ha möjlighet att titta igenom utsorterat för att se vad som går till återvinning. Efter 25 augusti 2018 kan du åter lägga tillbaka din pryl.

Nya Hobbyrummet med verktyg och bänk

Förutom allt annat fint i föreningen kan vi nu, efter medlemmars förslag, stoltsera med ett litet hobbyrum. Här finns verktyg, arbetsbänk, en pall och eluttag. Spara miljön och laga din söndriga stol, barnens leksak, eller varför inte snickra till den där blompallen du alltid önskat dig? Du hittar hobbyrummet i källaren snett emot tvättstugan. Varmt välkommen.

Nya ljus i källargången

I källargången har vi installerat samma rörelsekänsliga lampor som i trapporna. De har lägre underhållskostnad och elförbrukning. Du slipper numera trycka på knappen för att tända ljuset.
Kostnaden för installationen var cirka 22 000:- SEK.

Vår fjärde tvättmaskin kom i våras

I våras köpte vi in både ny vask och en ny tvättmaskin av den bättre sorten. Därmed har vi totalt fyra tvättmaskiner och kan stoltsera med att sannolikt tillhör toppskiktet i Malmös bostadsrättföreningar
vad gäller kvalité och antal maskiner per lägenhet! (En per 10:e lägenhet). Hoppas du känner dig lika
stolt som oss över vår ”maskinpark” och behandlar varje maskin med kärlek genom att inte överfylla, använda flytande tvättmedel, alltid rengöra samt låta tvättmedelslocken vara öppna för luftning.

Ny hemsida

Vi kommer inom kort att lansera en ny hemsida med samma adress som tidigare: erikshus.se. Ni kommer att hitta menyerna överskådligt överst och kategorier, senaste inläggen, och en sökfunktion till höger på sidorna.  Vi hoppas att du kommer att gilla den och för styrelsens del kommer nya hemsidan effektivisera vårt arbete. Vår styrelsemedlem Thomas Jönsson har byggt webbplatsen och tar gärna emot bilder på och omkring fastigheten som fritt kan användas till hemsidan. Du kan e-posta honom på: thomas@thomas-jonsson.se

Sortering

Vi är stolta över våra låga avgifter, vill behålla dem och ännu hellre sänka dem! Sophanteringen kostar, inte minst extraavgifterna när det felsorteras och kärlen blir överfulla. Så vi ber dig sortera rätt och vara noga med att vika ihop kartonger så vi spar plats och kom ihåg att du aldrig får fylla något kärl över kanten som ger extraavgifter.
Vänta med att slänga tills kärlet är tömt. Elektronik kan med fördel återvinnas på Ica Maxi Västra hamnen. För de saker Erikshus inte har sortering för eller större föremål så får du bege dig till Sysavs återvinningscentraler.

Takterrasserna

Håll dörren stängd, annars går larmet och 1 500:- ryker
Vi är glada över våra fina och unika takterrasser och uppmuntrar alla att använda dem, kom bara ihåg att stänga dörrarna vid grillning och låsa dem när du går. Kommer grillrök ut i trappan så sätts våra larm lätt igång och vi får en onödig utryckningsavgift på minst 1 500:-. Dessutom sprids lukt från grillen snabbt ner i trapphuset
vilket inte alltid uppskattas av andra boende.

Skötsel och städning – Takterrasserna

Tillsammans hjälps vi åt att ha en vacker ute- och innemiljö genom att städa upp efter oss och vara skötsamma. Förutom att det blir trivsammare spar vi också 10 000-tals kronor genom att vi kan hålla våra städkostnader lägre än andra föreningar på detta sätt.

Efter grillning på takterrasserna gäller för alla berörda att städa av utrymmet, tömma grillen på aska, städa av golvet och tillbehör. Lämna terrassen lika vacker som du själv vill ha den när du kommer. Är grillen fortfarande varm går det bra att städa av den dagen efter.

 

OBS! Det råder grillförbud i hela Malmö för närvarande  (juli 2018)  vilket även innefattar våra grillar!

Vi i styrelsen passar på att
önska er fortsatt fin sommar!

Styrelsen för Brf Erikshus, 27 juli 2018

 


Henriks historia

Äldsta huset i vår stadsdel är Ribersborgs gård borta i hörnet av Limhamnsvägen och Ribersborgsvägen. Men näst äldsta huset är närmare, i hörnet av Mariedalsvägen och Kilian Zollsgatan. På husets fasad står årtalet, 1917. Det byggdes av Kockums Mekaniska Verkstad för att tjäna som arbetarbostäder för de anställda. Redan tidigare, 1875, hade Kockums byggt ett första hus för arbetarbostäder, alldeles invid.

På så vis fanns ett tag både ”Gamla Mariedal” och ”Nya Mariedal” som de två husen kallades. ”Nya”
ansågs lyxigt värre, vattentoaletter fanns i trappuppgångarna. Och i hörnet mot Mariedalsvägen fanns butik, troligen för livsmedel, fönstren skvallrar om detta än idag. Fotot visar hur lantligt det var på den tiden. I modern tid, 2004, blev fastigheten bostadsrättsförening. Och man har senare fått till lägenhetsytor på vinden, takkuporna är bara några år gamla.