Nyhetsbrev nr 2, april – 2024

Hans har ordet

Nu är det vår och snart sommar.

Den bästa tiden på året.

Vårt hus är i bra skick.

Vi har fått en fin grind in till gården som är mer praktisk än gamla porten och slår igen tyst även när det blåser.

På städdagen gjorde vi snyggt överallt. Tänk nu på att följa instruktionerna inför slutbesiktningen av OVK och var hemma eller lämna nycklar.

Snart är det årsstämma dit alla är välkomna och göra sin röst hörd på de förslag som finns.

Så lite pekpinnar:

Håll snyggt i alla utrymmen och trappor!

Hantering av sopor och avfall är en viktig del för att hålla snyggt och för bra trivsel. Står om detta i separat stycke i nyhetsbrevet.

Ni som har parkeringsplats i garaget, parkera inom markerat utrymme så alla kommer in och ut så smidigt som möjligt!

Vi ses på årsstämman.

HANS ÖSTERBERG 

Engagerade medlemmar

I det vackra vädret ställde 21 medlemmar upp på städdagen den 20 april. Och vi avslutade med traditionell korvgrillning. Fantastiskt engagemang av alla! Det blev mycket städat och planterat så njut nu av den fina gården och av terrasserna och grilla gärna.

Glöm inte att krydda maten med våra kryddor som växer i den stora pallkragen som rosmarin, timjan, oregano och gräslök.

Om det blir torrt i sommar är det bra om vi hjälps åt att vattna.

Ekonomin är god

BRF Erikshus har fortsatt god ekonomi. Totalt har vi 11 miljoner i lån. Omräknat per kvm upplåten yta med bostadsrätt är det 3 059 kronor per kvadratmeter.

Lån per kvadratmeter är totalt 2 504 kronor. Mer om dessa nyckeltal, samt information om verksamheten för 2023, kan du läsa i årsredovisningen som har delats ut till medlemmar.

Nya regler om fett i avloppet och kompostering

Förstajanuari 2024 kom nya regler som förbjuder alla hushåll att hälla fett i avloppet, skälet är att undvika fettproppar i avloppsrören. Torka ur stekpannor och grytor med hushållspapper och släng det i den bruna kompostpåsen. Frityrolja som är använd ska hanteras på samma sätt.

Från 1 januari 2024 gäller även att allt matavfall ska komposteras i bruna kompostpåsar och läggas i behållaren i miljörummet. Du kan kompostera matrester, äggskal, frukt- och grönsaksrester, bröd och kakor, mjölkprodukter, hushållspapper och kaffefilter samt ofärgade servetter.

Beräkningar visar att ungefär hälften av våra sopor kan komposteras. Vi kan hjälpa till i arbetet för en bättre miljö genom att vi komposterar allt som går. I fastigheten finns det kärl så att vi kan källsortera det mesta.

Sopor ännu en gång
Vi har en bra fungerande sopsortering i huset. Det gäller bara att använda kärlen till det de är till för. Om sopkärlen är fyllda i gårdsgången eller i miljörummet får ni ta hem soporna igen och lägga dit dem när kärlen är tömda. Det är fortfarande problem med sopor som fastnar i sopnedkasten. Det är viktigt att soppåsarna inte är för stora och för fulla!

El– och värmeförbrukning första kvartalet 2024

Elförbrukningen var 31 636 kWh och kostnaden blev 56 704 kronor under årets första kvartal. Första kvartalet 2023 var förbrukningen 34 206 kWh och kostnaden 68 629 kronor. Både förbrukning och kostnad har minskat jämfört med 2023. Vi sålde 297 kWh timmar solenergi under 2023 och fick in 170 kronor. Elen från solcellerna används främst för förbrukning i föreningens allmänna utrymmen.

Värmeförbrukningen första kvartalet 2024 var216 254 kWh och kostade 190 000 kronor. Genomsnittskostnad per kWh var 0,87 kronor. Jämfört med samma period 2023 minskade förbrukningen med 2 000 kWh medan kostnaden var 7 000 kronor högre.

Gröna porten är i bruk

Den vackert Malmögröna porten till gårdsgången har öppnats. Som ni säkert vet kommer ni in med er tagg. Ägaren till grannfastigheten har köpt ett antal särskilt kodade taggar, därmed försvinner problemet med ”främmande” cyklar på vår gård.

Kontroll och efterbesiktning av OVK

Alla boende har fått information om att kontroll och efterbesiktning av OVK sker den 7 maj. Det är viktigt att ni som inte är hemma ser till att montörerna från Lindsells kommer in i lägenheten. För att få en godkänd OVK krävs att samtliga lägenheter besiktigas.

Hobbyrummet är öppet

Låscylindern till hobbyrummet är bytt och du kommer in med samma nyckel som till trappan och tvättstugan. Det är bara att sätta igång och bli kreativ och om du målar så är det vattenbaserade färger som gäller. Verktygen som finns i hobbyrum ska stanna där.

Styrelsen önskar alla en ljuvlig sommar!

Styrelsen BRF Erikshus

 april 2024