Nyhetsbrev december

Stämman röstade ja till solpaneler
Med 13 röster mot sju röstade extrastämman ja till investeringen i solpaneler. Mer om detta samt protokoll från stämman finns här.

Förra veckan lämnade vi in ansökan om bygglov och nu väntar vi på besked från kommunen innan vi går vidare med val av leverantör.

Kriget mot råttorna trappas upp
Som många säkert noterat har vi fortsatta problem med råttor. Det syns framför allt i rabatten mot gatusidan, där de grävt gångar. För att få bukt med problemet har vi tecknat avtal med Anticimex, som bland annat har installerat elektroniska fällor.  Sedan tidigare har vi monterat råttstopp i avloppsrören i källaren, men det finns också andra åtgärder som vi alla kan bidra med för att minska problemet. Dit hör:

  • Inga paket med matrester i behållaren för wellpapp.
  • Inga påsar med mat utanför matbehållaren i återvinningsrummet. Och dörren måste vara stängd.
  • Stängda lock till samtliga återvinningsbehållare i källare och passage.

Vi välkomnar nya medlemmar
Tre lägenheter har fått nya ägare sedan förra infobrevet.

I B-trappan har Chanette Á Lofti redan flyttat in, och i januari tillträder Dan Jansson och Birgit Sundin Jansson sin lägenhet. I A-trappan flyttar Linnea Strömer in i mitten av december.

Vi hälsar våra nya medlemmar hjärtligt välkomna till vår förening!

Avifterna höjs från årsskiftet
För att undvika drastiska höjningar som den 2012 har vi sedan dess höjt avgifterna med en eller två procent vid årsskiftena. Något år har vi inte höjt alls. Från nästa år höjer vi avgifterna med två procent. För en trea på 81 m2 blir det 52 kr mer i månaden.

Container på plats i januari
Från fredag 10 januari till måndag morgon 13 januari, Tjugondedag jul, kommer vi att ha en container för grovsopor på trottoaren. Info om vad som får och inte får slängas samt vilken kod det är till hänglåsen kommer att sättas upp på anslagstavlorna.

Byt batteri i din brandvarnare
Om du inte har bytt batterier i din brandvarnare senaste månaderna är det ett bra tillfälle att göra det nu. De flesta batterier har en livslängd på 12–24 månader, så det är bäst att byta en gång om året. Undantaget är litiumbatterier som kan hålla upp till 10 år.

Debiteringen för gemensam el
Debiteringen för juli månads elförbrukning blev felaktig. Secure Meter, som sköter avräkningen till SBC, vår förvaltare, missade att redovisa elöverföringsavgiften, som är 51,425 öre/kWh, inklusive energiskatt och moms. Det handlar om 5 339 kWh till en kostnad av 2 745 kr, det vill säga en dryg 50-lapp i snitt per bostadsrätt/lokal. Styrelsen har beslutat att inte debitera detta retroaktivt.

På avierna för första kvartalet 2020 kommer alla att debiteras elförbrukning för fyra månader bakåt: augusti till november. Elpriset för november är uppskattat pris beräknat på snittpriset för augusti-september-oktober. Att vi inte kan ha ett exakt pris beror på att SBC vill ha debiteringsunderlag för kommande kvartal en månad i förväg. För avierna januari-februari-mars ska alltså underlaget vara inlämnat 1 december, och vår elleverantör kan inte lämna elpriset för november förrän 10 december.

I fortsättningen kommer vi att debitera för tre månader i taget, och tredje månaden blir snittpris enligt ovan nämnda beräkningsmodell.

Året som gått och året som kommer
2019 var ett mellanår när det gäller underhåll och investeringar. Största investeringen var den i gemensam el, 192 500 kr inklusive moms. Där har vi också en stor besparing, i snitt drygt 2 000 kr om året per lägenhet/lokal. Räknar vi in fastighetselen har investeringen betalat sig på mindre än två år.

Vi har också investerat i nya, energisnåla armaturer i gårdsgång, torkrum och tvättstuga.

När det gäller underhåll har vi lagt mycket på våra hissar, sammanlagt 112 000 kr till och med november, inklusive serviceavtal.

Nästa år blir satsningen på solpaneler vår största investering, förutsatt att vi får bygglov. I samband med detta räknar vi också med att vi ska byta ut all rostig plåt på taket.

Jonas Gruvö
För styrelsen BRF Erikshus
December 2019