Infoblad december 2018

Äldre badrum behöver renoveras
1997 renoverades samtliga badrum i vår förening. Tyvärr gjordes det inte fackmannamässigt
– firman som anlitades lade klinker ovanpå klinker och kakel ovanpå kakel. Golvbrunnarna byttes
inte heller, förutom i ett par lägenheter, vilket innebär att de i icke renoverade badrum är i original,
det vill säga från mitten av 1950-talet.

Dessa gamla badrum innebär en stor risk. Inte bara för de boende i lägenheten men även för grannarna under och vägg i vägg som riskerar vattenskador på grund av det undermåliga utförandet.Styrelsen uppmanar därför alla med äldre badrum att renovera dem innan skador uppstår.

När du ska renovera ditt badrum är det viktigt att det görs fackmannamässigt. För ytskikt gäller att material, metod och företag ska vara godkända och auktoriserade av Byggkeramikrådet (BKR) och/ eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK). Eftersom våra avloppsstammar är renoverade gäller också ett speciellt förfarande när golvbrunnen byts. Instruktioner finns här. För VVS-arbeten gäller också att företaget ska vara certifierat av organisationen VVS-auktorisation som står för branschreglerna Säker Vatteninstallation. Under den tid arbetet pågår kan medlem använda duschen i mangelrummet och toalett i källargången.

Behöver dina fönster tätas?
Om du upplever att du har obehagligt drag eller kallras från fönster eller balkongdörr i din lägenhet så ta kontakt med styrelsen. Antagligen är det tätlist och/eller dammlist som behöver bytas och det är enligt våra stadgar föreningens ansvar.

Gemensam el på gång
På årsstämman i maj bestämdes att föreningen ska gå över till gemensam el. Det betyder att i stället för 45 abonnemang kommer vi att ha ett enda.För ett enskilt hushåll innebär det en besparing på cirka 3 000 kronor om året. Styrelsen har valt Secure Meters Sweden (tidigare Cewe Instruments) som entreprenör för arbetet. Övergången kommer att ske under våren och mer info kommer.

Ny kärra inköpt
Sedan en tid står en magasinkärra i utrymmet utanför återvinningsrummet. Kärran är från Hörby Bruk och klarar en belastning på 250 kilo. Tanken är att den ska användas för transport av tunga och otympliga föremål inom fastigheten.

Container i januari
En container är beställd till Tjugondag Knuthelgen 12–13 januari 2019. Som vanligt är det förbjudet att kasta elektronik, färg och kemikalier. 

Byt batteri i din brandvarnare!
Om du inte har bytt batterier i din brandvarnare senaste månaderna är det ett bra tillfälle att göra det nu. De flesta batterier har en livslängd på 12–24 månader, så det är bäst att byta en gång om året. Undantaget är litiumbatterier som kan hålla upp till 10 år.

Tvättmaskin skrotas
Den sista av våra äldre tvättmaskiner har nu slutligen gett upp efter 20 års trogen tjänst.  Tvättmaskinen kommer inte att ersättas, vi skrotar den. De tre vi har räcker gott.

Övergivna cyklar kastas
Vi har märkt upp de till synes övergivna cyklar som står på trottoaren. De som inte har någon ägare kommer att kastas i januari.

Lägre höjning än planerat
Avgifterna från 1 januari höjs med en procent i stället för planerade två. Det är lägre än inflationen, men då föreningen har en stark ekonomi tycker vi att en procent räcker.

Erikshus på Facebook
Nu finns vår förening som en grupp på Facebook, Brf Erikshus; facebook.com/groups/291007084876835.  Grannar och medlemmar i bostadsrättsföreningen Erikshus i Malmö ska kunna mötas för diskussion och allmänna frågor om sådant som rör oss i föreningen. Info om föreningen finns också på erikshus.se. Här kommer också styrelsen informera om sådant som kan vara akut, som då vattnet var avstängt i somras.

Stök med ungdomsgäng
Föreningen har under en lång period haft problem med olika ungdomsgäng. De skräpar ner och sitter ibland i vägen vid våra entréer. Det har även hänt att de tagit sig in i fastigheten och utnyttjat våra terrasser, vilket är orsaken till att vi har dörrarna dit låsta. Söndagen 9 december kulminerade stöket. Efter att ha blivit tillsagda att inte spärra entrén till trappa A krossade en av dem en ruta i entrédörren, trappa B. Händelsen är polisanmäld och det finns vittnen.

God jul!
Vi önskar alla våra medlemmar och våra hyresgäster med lokaler en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi vill också tacka för det engagemang som många av er har för vår förening.

 

Henriks historia

Ribershus. De tre husen invid Limhamnsvägen och närmast Turbinen var på sin tid de allra finaste i landet. Det första huset är det lyxigaste, det utnämndes av Svenska Dagbladet 1938 till ”det modernaste i Sverige” med en väl genomförd funktionalism.  Påkostade lägenheter, upp till åtta rum och vissa i två plan, detaljer som infällbart strykbord i städskåpet och separat låda i garderoben
för herrns skjortknapp. Modernt var det men också gammeldags.

Till och med en trea hade tre toaletter, en för de boende, en för gäster och så en för hembiträdet invid köket. Ingen pigkammare där, istället försågs huset med ett stort antal ettor så hembiträdena skulle ha nära till jobbet. Finaste lägenheten högst upp och utåt havet valdes av byggmästaren själv, Sigfrid Persson. Huset ägs av HSB som erbjuder hyresrätter.